Youssef A De Alliantie

Nadat mevrouw V de huur van haar woning in Amsterdam-Buitenveldert van Woningcorporatie De Alliantie waar zij 24 jaar had gewoond in mei 2018 had opgezegd, kwam inspecteur Youssef A van De Alliantie om de woning te “beoordelen”.

Inspecteur Youssef A vond volgens zijn “vooropname”voorstel dat de woning zwaar vervuild was en wilde dat mevrouw V zou tekenen voor ruim €4700,- aan schoonmaakkosten. Mevrouw V, die nog gewoon in de woning woonde was zeer verbaasd en het daar niet mee eens en heeft niet getekend.

Nadat zij was verhuisd, is een datum vóór het verlopen van het huurcontract afgesproken om de eindopname te doen en de sleutels van de woning over te dragen aan woningcorporatie De Alliantie.

Bij het overdragen kwam inspecteur Youssef A opnieuw langs om het huis te inspecteren en de sleutels in ontvangst te nemen.

Mevrouw V heeft in de 24 jaar dat ze in het huis heeft gewoond de huur altijd op tijd overgemaakt, en er waren gedurende de huurperiode geen onenigheden. Mevrouw V heeft het huis gedurende de huurperiode als een goed huismoeder betaamd goed onderhouden.

Inmiddels was het huurhuis van De Alliantie volledig leeg, de vloerbedekking verwijderd en het huis professioneel schoon gemaakt.

Tot mevrouw V's grote verbazing kwam inspecteur Youssef A van De Alliantie weer met een document waaruit bleek dat de woning zwaar vervuild zou zijn en dat zij ditmaal € 2786,97 moest betalen. Mevrouw V heeft daar nogmaals niet voor getekend want de conclusie van de inspecteur klopte totaal niet. Mevrouw V heeft vervolgens direct aangifte gedaan bij de Politie van dit feit. Een klacht indienen bij De Alliantie heeft totaal geen zin heeft ze gemerkt, daar wordt niets concreets mee gedaan. 

Per ongeluk had mevrouw V één maand huur te veel betaald en die werd na herhaalde verzoeken, niet terugbetaald door De Alliantie maar in plaats daarvan in mindering gebracht op hun claim.

Na veel heen en weer schrijven tussen mevrouw V en de helpdesk en zelfs de directeur van De Alliantie, Dhr. Eddo Rats, waarin mevrouw V duidelijk heeft verklaard de foutive conclusie van de inspecteur niet te accepteren en daarom niet wilde betalen.
Vervolgens dreigde De Alliantie met het sturen van een deurwaarder en heeft de woningverhuurder de zaak voor de rechter gebracht.

De rechter heeft op 5 aug 2019 in de rechtszaak uitspraak gedaan in het voordeel van mevrouw V. Er is onvoldoende aangetoond dat de woning vervuild zou zijn bij de oplevering.
De Alliantie is veroordeeld tot het betalen van alle gerechtskosten plus het terugbetalen van de teveel betaalde huur en intrekken van haar claim van €.2786,97.
En de rechtbank kosten zijn ook voor De Alliantie.

Mevrouw V heeft de door haar teveel betaalde huur inmiddels terug gekregen.

De Alliantie heeft géén rente betaald over de meer dan een jaar durende rechtszaak (terwijl De Alliantie zelf wel dreigde rente en kosten in rekening te brengen). 

Conclusie: Woningcorporatie De Alliantie uit Hilversum is een bijzonder vervelend bedrijf waar beter geen zaken mee gedaan kan worden. Teken in ieder geval nóóit voor enige voor- of eind opname voorstellen als ze niet helemaal kloppen of als er iets mis mee lijkt te zijn.

Zie ook de volledige uitspraak van de kantonrechter (geanonimiseerd PDF)

 juridisch advies De Alliantie door Xwiljoenen Juridisch Advies